Математикът от БАН проф. Николай Витанов направи прогноза и за грипната

...
Математикът от БАН проф. Николай Витанов направи прогноза и за грипната
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Грипът тази година си показа зъбите

Математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов направи прогноза и за грипната вълна в профила си във Facebook.

" И така, януари си върви. Стойностите на заболеваемостта и на показателите се чака да порастват бавно докъм 20-ти януари. Системата е закарана обаче в режим на полегата вълна – това го знаете от дълго време. Тази работа значи, че здравната система ще може да поеме повишаването без особени проблеми. С две думи: няма да се притеснявате, умерено ", успокои той.

По думите му позицията ни да посрещнем плануваното повишаване на броя на заболелите е добра – заболеваемостта е ниска, лечебните заведения са прани откъм заболели от COVID-19.

" Системата има време да реагира, има си и проекти. Отдавна съм ви писал – ще отблъснем и тази вълна ", акцентира Витанов.

" Има ли площад за терзание към този момент? Не – показателите към момента имат ниски стойности. Полека почнаха да порастват. Кога да почнем да се тормозим – ами като стигнат 0.5. Коя област да следим? Той показателя ви споделя – Ямбол. Но и там показателя е съвсем 8 пъти под сериозната стойност. Ето по какъв начин математиката ви споделя къде да гледате, какво да гледате и какъв брой ви остава до проблемите. Спокойно може да се подготвите ", сподели още той.

Той изясни, че проектът за блокиране на разпространяването на модифицирания Омикрон посредством прекъсване на дифузното разпространяване работи към този момент 283 дни.

" Прогнозата се осъществя – дифузно разпространяване няма. Както виждате, ситуацията в страната е под цялостен надзор. Ковидът е в клещите на математическата обществена динамичност. Изкарахте си умерено празниците. Сега ще си изкарате и месец януари без особени проблеми. Дифузното разпространяване е угасено. Клъстерното разпространяване е на ниско равнище. Прогнозата я знаете – и през януари, лечебните заведения няма да се изпълнят ", добави математикът.

" Питате може ли по този начин да се счита и грипа. Може. Трябва единствено леко да се преконфигурират показателите и готово. Обаче аз се занимавам единствено с Ковида. Не мога да се занимавам с всичко, а и при толкоз крякащи отсреща ми юрдеци мъчно и ще заискам. Нека да грипясат малко, та да им пристигна акъла в надчовчието. А вие се пазете. Грипът тази година си сподели зъбите. И още ще има да ги демонстрира. Желая здраве и триумфи. И дано вирусът и войната стоят надалеч от вас ", насочи благопожелание Витанов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР